Eerste geboortebos in Horebeke

04 Februari 2018

Eerste geboortebos in Horebeke

De afgelopen drie jaar werden er in Horebeke ongeveer veertig baby’s geboren. Op 4 februari plantte Groen Horebeke samen met een tiental gezinnen het eerste geboortebos van de gemeente.

Het geboortebos kreeg een plaatsje in het natuurgebied het Burreken op de grens van Horebeke, Brakel en Maarkedal. "Met deze traditie wil Groen de nieuwe inwoners een warme welkom heten in hun dorp. Een boom staat symbool voor levenskracht en de weg die de kinderen zullen afleggen. Kindje en boom kunnen samen opgroeien en groot worden", zegt Filip Hebbrecht van Groen Horebeke. Ouders konden de naam van hun kindje op een houten plaatje aan de boom hangen. Zo blijft de boom herkenbaar. Ook ouders die een kind verloren, waren welkom om een boom te planten.

"Dit nieuwe geboortebos kan een extra groene ruimte worden, toegankelijk voor het publiek. Zo kan iedereen er altijd op bezoek komen met zijn kinderen." De nieuwe bomen zorgen voor een betere leefomgeving voor alle inwoners. Bomen zorgen voor koelte, nemen water op en zuiveren de lucht.

Groen kiest voor inheemse soorten zoals linde, zomereik, lijsterbes, els en es. Lindes bieden stuifmeel aan bijen en andere bestuivers, die noodzakelijk zijn voor onze voedselproductie. Zomereiken zijn dan weer de thuis van honderden levende organismen en vormen een biotoop op zich.