Groen HoBraMa voert Prik-actie

11 April 2016

Groen Hobrama voert Prik actie Groen Hobrama ( Horebeke ? Brakel - Maarkedal) roept de inwoners en bezoekers van Horebeke, Brakel en Maarkedal op hun gemeente proper te houden.  Als je vandaag rondrijd zie je op vele plaatsen vuil liggen. 

Zwerfvuil of het gevolg van sluikstorten.
Zwerfvuil is klein afval dat we - vaak onbewust - op straat weggooien. Voorbeelden genoeg: blikjes, plastic flesjes, tickets, papieren zakjes, etensresten, ... noem maar op. 
Iedereen denkt wel eens "Ach, wat is nu één kauwgum of één blikje?" 


Maar al die kleintjes samen zorgen ervoor dat onze straten, pleinen, parken en bermen vuil ogen. Niet alleen zorgt zwerfvuil ervoor dat de omgeving wordt vervuild maar ook de natuur wordt erdoor bezoedeld. Uit onderzoek blijkt bv. dat een PET-fles pas na 10 jaar vergaat, een blikje cola pas na 50 jaar. 
Sluikstorten daarentegen is afval dat bewust op openbare plaatsen wordt achtergelaten, omdat men niet wil betalen voor dit afval of geen moeite wil doen om er zich op reglementaire wijze van te ontdoen.

'Regelmatig organiseren scholen en verenigingen in de gemeentes een jaarlijkse poets actie' zegt Claire Vanhoutte, voorzitter van Groen Hobrama. 'Dan worden kilo's zwerfvuil  weggehaald uit grachten, bermen en uit het struikgewas. Sommige gemeentebesturen zoals Brakel en Maarkedal investeren daarenboven jaarlijks duizenden euro's om de gemeente proper te houden. In Horebeke heeft het gemeentebestuur het al lang opgegeven want daar worden geen initiatieven (meer) genomen en blijft het vuil gewoon liggen.
De opruimacties zijn zeker geen definitieve oplossing en zijn een pleister op een houten been. 


Het tegengaan van zwerfvuil en het bestrijden van sluikstorten is geen gemakkelijke opdracht en kan niet beperkt worden tot eenmalige opruimacties. Het  dient een continu aandachtspunt te zijn. Met zijn allen moeten we werken aan een mentaliteitswijziging. Een actieve rol van de gemeentebesturen kan hiertoe bijdragen'Groen stelt voor een permanente sensibiliseringscampagne te organiseren waarbij ingezet wordt op alternatieven. Volgens Claire Vanhoutte kan de burger vandaag al de juiste keuzes maken:

  • "Duurzame draagtassen, herbruikbare verpakkingen etc. zijn meer en meer beschikbaar.
  • In heel wat winkels kunnen klanten intussen terecht met hun eigen verpakkingen.
  • De gemeentebesturen kunnen dit stimuleren door informatie aan te reiken en lokale ondernemers te motiveren te kiezen voor afvalvrije producten.

Groen roept de gemeentebesturen bovendien ook op hun stem te gebruiken en de Vlaamse overheid aan te zetten te kiezen om statiegeld in te voeren op blikjes en PET-flessen." "Daarnaast is een handhavingsbeleid nodig. Mensen die hardleers zijn en vervallen in dezelfde fout dienen aangesproken te worden en indien nodig beboetHet gaat daarbij niet uitsluitend over zwerfvuil, ook sluikstorten valt daaronder."

Omdat Groen geen partij is van roepers aan de zijlijn maar van echte doeners zal er op zondag 10 april een symbolische opruimactie doorgaan in Horebeke. Van 9u tot 10 u verzamelen we het zwerfvuil en ander gedumpt afval langs enkele straten in Horebeke. Gewapend met afvalprikkers willen we dit thema op de politieke agenda prikken in Brakel, Maarkedal en Horebeke. Afspraak om 9u aan kerkplein Horebeke.

contact:
Filip Hebbrecht
mobiel: 0490.57.18.33